Interview met Tom Glazemaekers

“Topmatchen vlaggen tussen ploegen als Club Brugge, Standard, of Genk bijvoorbeeld. Het zou mooi zijn als ik dat nog zou bereiken.”

Eind vorig jaar vroeg ik mijn Instagramvolgers wat ze nog eens op mijn blog wilden lezen: een interview of een LOTG-quiz (LOTG= Laws Of The Game). Omdat het interview de meerderheid van de stemmen kreeg: bij dezen!

Het leek me leuk om eens een lijnrechter te interviewen, want over die assistenten van de scheidsrechter weten mensen zowaar nog minder dan over de hoofdref zelf – ze blijven al helemaal ver buiten de spotlights. Tom Glazemaekers, lijnrechter in de 1B Pro-League (Belgische 2e klasse), stond me met veel plezier te woord.

Yungref: Wanneer is jouw passie voor het voetbal ontstaan?

Tom: “Het begon voor mij allemaal bij de jeugd van Kontich, waar ik in 1994 startte bij de duiveltjes (de huidige u7, red.). Mijn grootvader was er jeugdcoördinator en mijn zus, die ook ref is, speelde er.”

Yungref: Vanwaar de keuze om ref te worden?

Tom: “Da’s een beetje de schuld van mijn vader, die assistent-ref was in tweede provinciale. Ik combineerde het eerst nog met voetbal spelen – lees: mijn weekends zaten propvol, want ik speelde op zaterdag en floot op zondag. Na een tijd was dat niet meer vol te houden en moest ik kiezen: ik ben vol voor de arbitrage gegaan.”

Full focus op de trainingssessie

Yungref: Eerst was je natuurlijk scheidsrechter, maar hoe en wanneer ben je lijnrechter geworden?

Tom: “Na mijn officiële start als scheids bij de jeugd zat ik redelijk snel in de eerste provinciale. Daar werden we ook al ingezet op de lijn, en dat ging me wel af. Ik floot ook zelf nog, maar ik had de pech dat ik – uitgerekend in de matchen waarop ik geëvalueerd werd – een paar fouten maakte: een buitenspel niet gezien, een strafschop gegeven die er geen was …  Best vervelend, want daardoor zakte ik terug naar de tweede provinciale.

Soit, mijn coach zag in mij een betere lijnrechter en raadde me aan om daar voluit voor te gaan. En hoe vaker ik het deed, hoe meer het me beviel. Na een tijdje kreeg ik een heel speciale aanduiding: ik mocht een wedstrijd vlaggen die als herkansing gold – als ik het goed deed, mocht ik terug naar de eerste provinciale, zij het als assistent. Het was de terugmatch van een nogal tumultueuze heenwedstrijd. Zelfs de pers volgde alles op de voet, dus ik wist dat ik heel goed voorbereid moest zijn. Allez, net voor de rust vertrekt er een speler vanop de helft van de tegenstrevers recht naar het doel. Offside of niet? Het was héél nipt, mijn vlag bleef naar beneden. Een omstreden beslissing: tijdens de rust kreeg ik serieus naar mijn voeten van de hoofdref. Maar mijn coach was een andere mening toegedaan: ‘100% juiste beslissing, geen buitenspel.’ En zo kon ik terug naar eerste provinciale.”

Yungref: Wat vind jij het moeilijkste aan vlaggen?

Tom: “Geen moeilijke vraag: zien of een aanvaller een verdediger of keeper al dan niet beïnvloedt bij een schot op doel. En daarover beslissen én je beslissing communiceren, allemaal in een fractie van een seconde.”

Yungref: Verschillen jouw trainingen met die van de hoofdref?

Tom: “We moeten net als de refs vijf keer per week trainen. Twee daarvan zijn veldtrainingen, voor de andere mogen we kiezen uit lopen, fietsen of fitnessen. Sommige oefeningen bij de veldtrainingen zijn wel aangepast aan ons assistenten, maar de meeste zijn gewoon hetzelfde. Het is een hard programma, maar ik heb het er allemaal voor over.”

Yungref: Wat is jouw ambitie in de arbitrage?

Tom: “Natuurlijk zou ik zoals iedereen graag FIFA-ref worden, maar dat is misschien een beetje hoog gegrepen – ik ben ook al tweeëndertig, hé. Maar ik heb nog genoeg haalbare doelen: topmatchen vlaggen tussen ploegen als Club Brugge, Standard of Genk, bijvoorbeeld. Het zou mooi zijn als ik dat nog zou bereiken.”

Ik naast Tom (rood shirt, links boven) op trainingskamp in juli 2020

Yungref: Wat vind je het mooiste in de arbitrage?

Tom: “Het zal sommige mensen misschien verbazen, maar het respect dat je krijgt van de clubs – ook al heb je al eens in hun nadeel gevlagd of gefloten. Als wij als team arriveren op een club, dan worden we altijd heel vriendelijk en netjes ontvangen. Verder geniet ik ook van alle dingen die bij de arbitrage komen kijken: trainingskampen, vergaderingen, noem maar op.

Yungref: Heb je nog tips voor beginnende assistenten?

Tom: “De eerste en allerbelangrijkste: train op een goeie communicatie met de ref, zodat je een beslissing in jouw zone goed kunt overbrengen. En neem ook zelf al eens het initiatief. Verder: wees matig met het gebruik van je vlag, doe het alleen bij fouten, een ingooi of buitenspel.”

Yungref: Als je één wedstrijd nog eens opnieuw zou kunnen beleven, welke zou dat dan zijn?

Tom: “Sowieso mijn debuutmatch in de Proximus League (Belgische 2e klasse, huidige 1B Pro League, red.): Beerschot tegen Lokeren, op het Kiel. Wat een fantastische atmosfeer was dat! Ik deed die match trouwens aan de zijde van Wesli De Cremer, ik was dat seizoen zijn vaste assistent. Het is zalig om met hem te werken.”

Yungref: Ten slotte, een nerdvraagje: krijgen jullie die outfits en uitrusting of moeten jullie ze zelf aankopen?

Tom: “We moeten meestal niets aankopen, we krijgen elk nieuw seizoen een mooie levering van Patrick (merk van scheidsspullen en sponsor van de Belgische refs, red.). En het wordt nog beter: we krijgen alles dubbel – matchshirts, trainingsspullen, kleding voor naast het veld … Het is elke keer een behoorlijk grote doos. Sommige dingen, zoals producten van Macron en Adidas, moeten we zelf nog aankopen.”

Yungref: Oké, nu ben ik een tikje jaloers. Maar toch: superhard bedankt voor je tijd, Tom! Ik ben alvast weer een beetje wijzer geworden over hoe het is om lijnrechter te zijn.

Een gedachte over “Interview met Tom Glazemaekers

  1. Mooi, makker! Keep up the good work!
    Je bent en blijft een inspiratiebron voor die studiegenoot van je pa, die nu – wanneer Covid het toelaat – fluit bij het walking football aan de Costa del Sol. Misschien wil je hier wel eens komen fluiten. :p

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s