Waarom de VAR zo belangrijk is in het voetbal

Hij is niet meer weg te denken uit het profvoetbal: de VAR oftewel de Video Assistant Referee. Een fantastische uitvinding die een einde moet maken aan fouten van de ref op het veld. En dat doet hij ook: er zijn inderdaad heel wat fases geweest waarbij de VAR als geroepen kwam. Toch zorgt diezelfde VAR soms voor controverse.

Voor we gaan kijken waarom die VAR nu zo belangrijk is, even een stap terug: wat is de precieze rol van de VAR en wanneer treedt hij op?

De VAR is er om de scheidsrechters te corrigeren wanneer ze een fout gemaakt hebben. In voetbaltermen heet dit een ‘clear error’, een duidelijke vergissing. Wanneer de scheidsrechter of zijn assistenten in de wedstrijd iets gemist hebben – buitenspel, een zware tackle, noem maar op – kan de VAR ingrijpen. Hij stelt de ref dan via de headsets op de hoogte.

Dit kan maar bij 4 spelsituaties:

  1. Bij een goal. De VAR checkt sowieso alle goals: heeft de ref of een assistent in de opbouw iets gemist, dan kan de VAR de goal eventueel afkeuren.
  2. Wanneer er sprake is van een ‘mistaken identity’ (persoonsverwisseling) – als een verkeerde speler een kaart krijgt, bijvoorbeeld.
  3. Bij gemiste fouten die worden gezien als een buitensporige actie, een DOGSO (ontnemen van een open scoringskans), of gewelddadig gedrag, en dus een rode kaart verdienen.
  4. Ten slotte checkt de VAR ook nog de potentiële strafschoppen: is er een fout in het strafschopgebied gemist, een fout gefloten die er geen was, of juist andersom? Dan zal de VAR die er ook uithalen.
Een goal wordt afgekeurd door de VAR, omdat er buitenspel was gesignaleerd in de opbouw. (bron: FIFAtv)

De VAR grijpt dus niet in als er bijvoorbeeld een doelschop of corner fout gezien is. Roberto Rosetti, VAR-projectleider bij de FIFA, legt het simpel uit in dit filmpje: https://youtu.be/pp431Y1Eqf0

Het VAR-team

Als we het over de VAR hebben, dan praten we eigenlijk over een team – net zoals bij het team van de ref, zijn assistenten en de vierde ref op het veld.

Voor elke wedstrijd worden drie VAR-refs aangeduid: een hoofd-VAR, een A-VAR (assistent-VAR) en een derde assistent die voor de beelden zorgt – hij zorgt voor de juiste camerastandpunten en trekt bijkomende lijnen waar nodig.

De taak van de A-VAR? De hoofd-VAR bijstaan in zijn beslissingen bij betwistbare situaties, of het spel volgen terwijl die eerste een eerdere fase bekijkt. Het is de hoofd-VAR zelf die aan de hoofdref op het veld vertelt of zijn beslissing al dan niet juist was. Indien wel mag de ref het spel gewoon hervatten. Zo niet, dan zijn er twee mogelijkheden:

Als de fout die de ref gemaakt heeft, niet voor interpretatie vatbaar is, spreken we van een VAR-only review. De scheidsrechter wordt op zijn fout gewezen en corrigeert die op het veld.

Is de fout wél voor interpretatie vatbaar, dan zal de VAR de ref uitnodigen om even naar de fase te komen kijken op het videoscherm op het veld en de beelden zelf te beoordelen. Dat heet een on-field review.

Het onderscheid staat helder uitgelegd in deze illustratie:

Duidelijk onderscheid tussen een on-field review en een VAR-only review. (bron:FIFA)

Een hele brok informatie, inderdaad. Daarom even wat voorbeelden:

In dit filmpje legt Wesli De Cremer kort uit hoe de VAR in België werkt:

https://fb.watch/3BaGQMKW_F/

Een voorbeeld van een VAR-only review uit Nederland:

  • En een voorbeeld van een On-field review uit Nederland:

Nooit meer fouten maken?

Maar waarom is de VAR nu zo belangrijk voor het voetbal? Het antwoord ligt voor de hand: als ref wil je maar twee dingen – zo onzichtbaar mogelijk zijn en geen enkele fout meer maken.

Maar sommige regels zijn voor interpretatie vatbaar, zoals de handsbal. En als het er op aankomt om te beslissen of het wél of geen hands was, dan is die VAR echt essentieel. Uiteraard haalt de VAR er ook de duidelijke fouten van de ref uit, en maakt hij zo het voetbal een stuk eerlijker.

Veel commentatoren en supporters hebben het niet zo op de VAR begrepen, ze willen hem liever weg – terug naar het ‘oude spel’ zonder technologische hulpmiddelen. Maar als er middelen zijn die ons op het veld betere beslissingen doen nemen, dan moeten we die met beide handen aannemen. Scheidsrechters zijn en blijven mensen, ongeacht hun niveau, en die maken nu eenmaal fouten. En ja, de VAR kan ook fouten maken. Of er kunnen wereldgoals worden afgekeurd. Dat is nu eenmaal voetbal, er zijn en blijven regels. En daar moet je dan maar mee leren leven. Maar wat mij betreft is het duidelijk: de VAR is onmisbaar.

Hopelijk zijn jullie nu toch wat wijzer geworden over de VAR, en waarom hij nu eigenlijk zo essentieel is voor het voetbal. Trouwens: ik heb nu ook een Instagram-account voor mijn blog (@yungreflife). Mocht je dus nog vragen hebben over de VAR of dergelijke, stuur me gerust een berichtje. Tot de volgende post!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s