Tip van de week: hoe omgaan met een mass confrontation?

De meeste scheidsrechters hebben het ongetwijfeld al eens meegemaakt: twee spelers die neus aan neus gaan staan, een knokpartij na het laatste fluitsignaal, een opstootje… Het is meestal lastig om met zo’n mass confrontation – ook in België gebruiken we de Engelse term – om te gaan. En nog lastiger om zo’n situatie netjes op te lossen.

Hoe gaat het er vaak aan toe? Dat zie je in het filmpje hieronder:

Ook ik kreeg er al een paar keer mee te maken. Daarom een paar tips.

Ten eerste: blijf altijd kalm. Het is belangrijk dat je op je lichaamstaal let, en dus niet gestrest overkomt – jij bent degene die consequent beslissingen moet blijven nemen. Vervolgens: neem wat afstand van het opstootje. Kom er vooral niet in tussen, dat heeft meestal ook geen zin. Observeer rustig wie wat doet, en neem eventueel alvast je kaarten.

Als je met assistenten werkt: pas de ‘Triangle of Control’ toe. Op onderstaande figuur zie je hoe dat precies in zijn werk gaat: je vormt met je team een driehoek, zodat je samen perfect kan zien wat er gebeurt.

Het nut? De ene ziet door zijn plaatsing misschien iets wat de twee anderen niet zagen. Als je alle informatie samenlegt, kun je uit die waarnemingen achteraf de juiste conclusie trekken. Dit is wel alleen voor in extreme gevallen, zoals in dit filmpje:

Het is ook belangrijk om te weten wanneer je kaarten uitdeelt, en wanneer niet. Kleine incidenten kun je ook gerust met een verbale waarschuwing oplossen.

Maar wanneer het echt te hard uit de hand loopt – zoals in de laatste minuten van Paris Saint-Germain tegen Marseille in het seizoen 2020-2021 – kun je niet anders dan kaarten trekken. De scheidsrechter heeft het daar prima opgelost, al had hij er wel vijf rode kaarten voor nodig – zie hieronder:

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s