Nieuwe rubriek: yungreview #1

In sommige landen doet de voetbalbond het al: wekelijks tekst en uitleg geven bij een beslissing van de ref in een wedstrijd. Meestal gaat het om een beslissing die een serieuze impact had op het wedstrijdverloop, of één die veel verdeeldheid zaaide.

Vanaf nu zal ik ook wekelijks een opvallende beslissing onder de loep nemen – en er mijn mening over geven. Deze week: de rode kaart voor Freuler van Atalanta in de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid.

In de zestiende minuut gaat Mendy van Real Madrid recht op de doelman af. Middenvelder Freuler achtervolgt hem en trekt hem vervolgens tegen de grond. Weliswaar buiten het strafschopgebied, maar de Duitse ref Tobias Stieler aarzelt geen seconde: rood.

Stieler toont de rode kaart aan Freuler. (bron: Gettyimages)

Toen ik het live zag, dacht ik ook meteen: ‘Ja, dit is rood.’ Op sociale media las ik daarop heel wat reacties van collega-refs die dit streng vonden. Nu ik de beelden een paar keer opnieuw heb bekeken, blijf ik het een bijzonder moeilijke situatie vinden. Je ziet wel degelijk dat er nog een verdediger meeloopt richting strafschopgebied (omcirkeld op de foto hieronder). Die verdediger kan in principe als laatste man beschouwd worden, dus de laatste die de aanval zou kunnen afstoppen.

De cruciale vraag is echter: hoe snel kan die verdediger lopen? Is hij niet te ver van de actie verwijderd om alsnog de aanval te kunnen afstoppen in het geval Mendy de tackle kan ontwijken? De scheidsrechter oordeelde duidelijk van wel, vandaar de rode kaart voor Freuler. Hij beschouwt Freuler immers als de laatste man die de aanval kan afstoppen.

De regel zegt: wanneer de laatste verdediger de aanvaller foutief afstopt, wordt dit bestraft met rood.

Als je voor deze overtreding geel trekt, ga je er dus van uit dat die aanstormende verdediger zo snel kan lopen dat hij Mendy nog kan afstoppen, en Freuler is dan niet meer de laatste man.

Ook heeft de scheids voor deze beslissing volgende regel toegepast: hoe breder de aanvalshoek en hoe verder weg van de goal de aanval wordt afgestopt, hoe minder die overtreding wordt beschouwd als een DOGSO (‘denying an obvious goal-scoring opportunity’) – het ontnemen van een duidelijke scoringskans.

Freuler haalt Mendy buiten het strafschopgebied neer, maar hij zit volop in de groene zone van bovenstaande figuur, dus moet je voor die overtreding rood trekken.

Een gedachte over “Nieuwe rubriek: yungreview #1

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s