Yungreview #2: Waarom (nog maar eens bewezen is dat) de VAR broodnodig is – de handsbal van Mignolet

Waarom de VAR zo belangrijk is, daarover schreef ik eerder al. Om de refs bij te staan. Of om ze te corrigeren. Maar hij kan ook broodnodig zijn voor de spelers en de staf.

Vorige donderdag was er de Croky Cup-kwartfinale tussen Standard en Club Brugge. Die wedstrijd is wel vaker geladen, en het was dit keer niet anders.

In de 92e minuut van de wedstrijd krijgt Club Brugge een corner toegewezen. Terwijl de bal voor de goal gegooid wordt, ontstaat er een kleine schermutseling. Via Club-doelman Mignolet en zijn ploegmaat Balanta valt de bal voor de voet van spits Okereke, die hem binnentrapt.

Maar dan begint het. Scheidsrechter Nathan Verboomen keurt het doelpunt af, hij heeft een handsbal van Mignolet gezien. Er ontstaat meteen een opstootje tussen de spelers. Een minuut later keurt Verboomen – na overleg met zijn assistenten – het doelpunt alsnog goed. Daarop ontstaat veel protest bij Standard en moet Verboomen hier en daar nog wat brandjes blussen.

Opstootje vlak na de afgekeurde goal

En dan het opvallendste aan de hele fase: Verboomen overlegt opnieuw met zijn assistent, loopt nog even naar Mignolet zelf en zegt iets tegen hem – die laatste is het er duidelijk niet mee eens. Verboomen loopt dan terug naar het strafschopgebied van Standard en keurt het doelpunt opnieuw af. Hij en zijn assistent zijn het er dan toch over eens: het was een handsbal van Mignolet.

Op de beelden zie je het duidelijk: Mignolet valt achterover en krijgt de bal tegen zijn zwaaiende arm. In dat geval is de regel: is er sprake van een handsbal in een aanvalsfase waar een goal uitkomt, dan moet die goal afgekeurd worden. Het maakt dus helemaal niet uit of het een bewuste handsbal van Mignolet was of niet. Verboomen keurde de goal van Club Brugge dus terecht af. 

Alleen: de commotie bleef, vooral bij Club Brugge. Na het laatste fluitsignaal was er zelfs nog een knokpartij tussen beide ploegen.

Die commotie had voorkomen kunnen worden, of toch deels. Er was namelijk geen VAR aanwezig: beelden herbekijken was dus geen optie. Was er wél een VAR geweest, dan hadden de spelers van Club zich pakweg één minuut druk kunnen maken over de beslissing van de scheids. En dan hadden ze vanuit het busje kunnen bevestigen: ‘Beslissing correct: hands. Spelen maar.’

Jammer natuurlijk, maar wel een dikke pluim voor Nathan Verboomen: hij heeft helemaal correct geoordeeld, zonder VAR en onder zo’n druk van spelers en coaches en staf.

Potjes koken over na laatste fluitsignaal.

Trouwens: de dag na het geval-Mignolet kondigde de IFAB – de International Football Association Board – aan dat de regel voor handsballen vanaf volgend seizoen verandert. Als een onbewuste handsbal tot een doelpunt leidt, zal de ref daar niet langer een overtreding voor fluiten. Of het de handsbalregel simpeler zal maken? Dat valt nog te bezien.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s