Waar zat de technologie?

We hebben het al over het belang van de VAR gehad, en hoe die uitsluitsel geeft over handsballen en rode kaarten. Maar zullen we het eens over die andere technologie hebben die het verschil maakt? Doellijntechnologie is ook een must, zo konden we het voorbije weekend merken. Dit keer in #yungreview: het foutief afgekeurde doelpunt van Ronaldo.

Eerst de feiten: in de 93ste minuut van de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Servië en Portugal speelt Nuno Mendes van Portugal de bal diep richting Ronaldo. Die laatste controleert de bal en legt hem voorbij een Servische verdediger en de doelman. Verdediger Mitrovic probeert de bal nog weg te halen – over de lijn of niet: het gaat zo snel dat het lastig te zien is. Scheidsrechter Danny Makkelie geeft dan ook geen krimp, hij laat gewoon doorspelen.

De hele Portugese ploeg schreeuwt moord en brand. Begrijpelijk, want als die goal telt, dan winnen ze de wedstrijd met 2-3. Maar niemand van het scheidsrechtersteam heeft de bal effectief over de lijn zien gaan. Ronaldo misschien wel, hij krijgt alleszins geel voor protest.

Ronaldo ontvangt een geel karton na protest

De wedstrijd eindigt uiteindelijk op 2-2. Veel commotie achteraf bij Portugal uiteraard, want ze laten twee belangrijke punten liggen. En de commotie is – zo blijkt achteraf – helemaal terecht. Op het beeld hieronder is inderdaad te zien dat de bal al over de doellijn was – kortom: doelpunt.

Bij WK-kwalificatiewedstrijden moet het scheidsrechterteam werken zonder VAR of doellijntechnologie – als een bal over de lijn gaat, begint het horloge van iedereen in het scheidsteam te trillen en verschijnt het woord ‘GOAL’ op het scherm. Maar in dit geval dus niet. Scheidsrechter Makkelie stond er helemaal alleen voor met zijn assistenten. Als je alleen op de ogen van de scheids kunt vertrouwen, en niet op technologische hulpmiddelen kunt terugvallen: tja. Dan moet je daar als ploeg maar mee kunnen omgaan, zeker?

Nu ja: raar toch, dat er geen VAR of doellijntechnologie is? Bij de Champions League zorgen ze voor de hele technologische winkel, maar voor de groepsfasen van de Nations en de Europa League en voor kwalificatiewedstrijden van het WK en EK niet. Waarom niet, eigenlijk? Daarover zou ik iemand van de FIFA eens graag horen vertellen. Als die hulpmiddelen er zijn, waarom zou je ze dan niet altijd inzetten, zeker als ze zo vaak het verschil maken?

2 gedachten over “Waar zat de technologie?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s