Scheids achter de schermen: reportages

Te weinig tijd om de langere documentaires over scheidsrechters te bekijken? Check dan gerust de reportages hieronder: een selectie van kortere filmpjes over arbitrage die zeker de moeite zijn.

The referees, RBFA

Een tijdje geleden postte de RBFA – de Belgische voetbalbond – een reportage waarvoor een aantal scheidsrechters én opleiders geïnterviewd werden. Onder anderen FIFA-ref Bram Van Driessche en Bertrand Layec en Stephanie Forde – de bazen van het Referee Departement in België, zeg maar – leggen uit hoe refs trainen en zich voorbereiden op wedstrijden. Je komt ook te weten hoe ze zich mentaal scherp houden, bijvoorbeeld door wedstrijdclips te herbekijken en te analyseren.

Reportage Boucaut, VOOSPORT

Een unieke blik achter de schermen tijdens Standard – Anderlecht in 2012. Lees: niet bij de spelers, wél bij ref Alexandre Boucaut en zijn team. VOOSPORT volgde Boucaut voor, tijdens en na de match, van zijn bezoekje aan een plaatselijke club tot in Sclessin, het stadion van Standard. Het was één van de eerste scheidsreportages die ik zag, en ik vond het toen best wel indrukwekkend om te zien hoe alles liep: wedstrijdvoorbereiding, opwarming, communicatie met spelers.

‘Le quotidien Lionel Tschudi’, Blue Sports Romandie

Van België even naar Zwisterland: achter de schermen bij de destijds nieuw aangestelde FIFA-scheidsrechter Lionel Tschudi tijdens de wedstrijd Stade Laussane – FC Chiasso. Ook hier volgen ze Lionel met zijn team bij zijn wedstrijdvoorbereiding: hij legt uit hoe dat precies in zijn werk gaat. Tijdens de wedstrijd kan je dan weer meeluisteren met het refteam. Tschudi legt ook uit dat je – zelfs als je eenmaal internationaal mag fluiten – nog altijd een erg lange weg moet afleggen voor je op het allerhoogste niveau terecht komt, met name in de Champions League en het WK.

Wedstrijddag met Joey Kooij

Van Zwitserland even naar Nederland: achter de schermen bij KNVB-ref Joey Kooij, die nu al in de Eredivisie fluit. Het is een reportage uit 2018, maar zeker niet minder goed. Joey legt namelijk goed uit hoe de matchdag zelf in elkaar zit: hoe hij vertrekt, wat ze precies doen als ze bij het stadion aankomen. Ook vertelt hij waar hij nog zou willen geraken, hoe hij een wedstrijd managet enzovoort. Je steekt er alweer iets van op.

Krijg je nog niet genoeg van al die scheidsreportages of heb je zelf nog aanraders? Laat ze me zeker weten via de reacties of Instagram. Binnenkort doe ik zeker nog eens een post over kijktips, want ik heb nog wel wat toffe docu’s en reportages staan. Tot snel!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s