Over twee belangrijke codes in de arbitrage: DOGSO en SPA

Scheidsrechters trekken kaarten voor verschillende soorten overtredingen: handsballen, tackles, truitjetrek, obstructie, en ga zo maar door. DOGSO en SPA zijn er daar ook twee van. Maar wat betekenen ze? En hoe gaat dat in zijn werk? Daar heb ik het in deze post over.

SPA

SPA is de afkorting van de Engelse term ‘Stopping a Promising Attack’: het onderbreken van een beloftevolle aanval. Wanneer een speler de aanval van een tegenstander tegenhoudt door een overtreding te maken, dan zal de scheids een gele kaart tonen en het onder de code SPA boeken. Vaak is die overtreding een tackle, handsbal of obstructie, maar in principe kan je door elke soort overtreding een aanval van de tegenstrever stoppen. Een praktijkvoorbeeld nodig? Check onderstaand filmpje:

Hier zie je duidelijk dat de achtervolgende verdediger de aanvaller naar de grond duwt om de aanval te stoppen. Omdat er nog andere verdedigers mee zijn, is dit geel – was de verdediger alleen, dan had hij een rode kaart gepakt – zie de uitleg hieronder.

DOGSO

Niet te verwarren met SPA: DOGSO, afkorting van de Engelse term ‘Denial of an Obvious Goal Scoring Opportunity’: het foutief ontnemen van een duidelijke scoringskans. Kortom: een overtreding die met een directe rode kaart bestraft moet worden. Deze regel is in principe minder ingewikkeld dan een SPA: ze is iets duidelijker te onderscheiden van andere fouten. Ook een DOSGO kan op vele manieren: de aanvaller tackelen die alleen op weg is naar het doel van de tegenstrever, een bal stoppen met de handen voor de lijn, een aanvaller neertrekken net wanneer hij de bal erin wil tikken, noem maar op. Een voorbeeld:

Hier zie je hoe Valverde van Real Madrid (in het wit) Morata van Atlético die alleen op weg is naar doel botweg neerhaalt. Gevolg: een donkerrode kaart, de enige juiste beslissing van ref Sanchez Martinez.

José Maria Sanchez Martinez (L) toont de rode kaart aan Valverde nadat hij Morata als laatste man foutief tackelde. (foto: Gettyimages)

Twijfelgevallen

Maar zoals bij veel regels in het voetbal zijn er zo van die twijfelgevallen. Ook in mijn rubriek #yungreview besprak ik er al eentje: Freuler die een rode kaart kreeg in de Champions League tegen Real Madrid. Toen twijfelde ik zelf tussen een SPA en DOGSO, omdat er nog een potentiële verdediger achter stond, waardoor Freuler misschien niet de laatste man was geweest. Hier nog eens dat fragment:

Hier moet je afgaan op je eigen interpretatie: we kunnen nooit honderd procent weten wat er wel of niet gebeurd zou kunnen zijn, zelfs de VAR niet. Maar aangezien Freuler wel in de groene zone liep, was het achteraf gezien wel rood, zo blijkt op onderstaande foto.

Andere redenen waarom refs gele en rode kaarten trekken, bespreek ik binnenkort. Tot het volgende blogbericht!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s