Antonio Mateu Lahoz: carrière-overzicht van de Champions League finalist

Vanavond is het zover: de Uefa Champions League-finale tussen Manchester City en Chelsea wordt gespeeld in Porto. Scheidsrechter van dienst is de Spanjaard Antonio Mateu Lahoz. In deze post kijk ik even terug op zijn toch wel indrukwekkende carrière.

foto: gettyimages

Europese topref

Lahoz is inmiddels al vierenveertig, en vanavond zal ongetwijfeld het hoogtepunt uit z’n carrière zijn. Hij is al sinds 2008 actief in La Liga – de eerste klasse in Spanje – en al sinds 2011 actief als FIFA-ref. Zijn eerste wedstrijd in La Liga was Sevilla – Sporting Gijon. Zijn internationale debuut volgde op 8 februari 2011, toen hij werd aangeduid voor de u21-interland van Italië tegen Engeland. Hij draait dus al langer dan een decennium mee aan de top in Spanje en Europa.

Champions League

Hij debuteerde ook snel in de Champions League: hij was nog geen twee seizoenen actief of hij mocht zijn droom waarmaken, en dat in de wedstrijd tussen Montpellier en Schalke 04. Dat ging zo goed dat hij redelijk snel progressie maakte en belangrijkere wedstrijden mocht fluiten: de eerste was Juventus – Dortmund in de 1/16 finales in het seizoen 2014-‘15.

Nog datzelfde seizoen schopte hij het tot in de kwartfinale van de Europa League, toen hij voor Wolfsburg tegen Napoli werd aangeduid. En dat was nog maar het begin: er volgden nog meer topwedstrijden, zoals Manchester City tegen Liverpool. Vorig seizoen haalde hij met zijn team de halve finale.

La Liga, het WK en Olympische Spelen

Behalve in de Champions League zie je Lahoz natuurlijk vaak aan het werk tijdens Spaanse topwedstrijden, zoals Barça tegen Real Madrid of Atlético tegen Real. En zijn team was ook actief tijdens de Olympische Spelen in Rio 2016 en het WK in Rusland 2018. Na de Champions League-finale van vanavond hoeven ze niet lang stil te zitten, want ze zullen ook aantreden op het EK deze zomer.

Ook op het WK 2018 in Rusland was Lahoz ook van de partij (foto: gettyimages)

Klaar voor de finale

Uiteraard doet Lahoz de finale niet in zijn eentje: voor dit soort finales worden meestal 7 à 8 officials aangeduid. Voor vanavond heeft Lahoz op het veld de assistentie van lijnrechters Pau Cebrian Devis en Roberto Diaz Peres del Palomar. De vierde official is Carlos del Cerro Grande, ook een bekende: hij is een vaste waarde in de Champions League en ook hij zal met zijn team op het EK deze zomer aanwezig zijn. Uiteraard heb je dan ook nog de VAR en zijn assistenten: Alejandro Hernandez Hernandez is vanavond de hoofdvar, zijn assistenten heten Juan Martinez Munuera, Inigo Prieto Lopez de Cerain en Pawel Gil van Polen.

Ik kijk er alvast naar uit om allen in actie te zien, ik wens hen dan ook erg veel succes!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s