Wat nemen eliterefs mee op het veld?

Alle refs hebben hun vaste wedstrijdattributen; de ene heeft er al wat meer dan de andere. Iedereen neemt sowieso een fluitje en kaarten mee, net zoals een notitieboekje en een tossmunt. Maar hoe zit dat eigenlijk met onze profscheidsrechters? Daarover heb ik het dit keer.

Kledij

Belgische eliterefs krijgen om de zoveel seizoenen nieuwe kleding van Patrick, hun officiële sponsor. Allemaal krijgen ze wedstrijdshirts in de drie kleuren, maar ook andere kledij zoals trainingsshirts en regenkledij. Als ze ook internationaal fluiten, krijgen ze er nog andere kledij bovenop: van Adidas als ze FIFA-wedstrijden leiden, van Macron als ze UEFA-wedstrijden zoals de Champions League en Europa League leiden.

Soms gaan er ook niet-FIFA-refs mee naar het buitenland: zij lenen dan Macron-kledij van de Belgische voetbalbond. Wat schoeisel betreft mogen de refs zelf kiezen, zolang het maar zwarte schoenen zijn. De populairste onder de toprefs zijn de Copa Mundial’s van Adidas.

Lawrence Visser in actie met de gele Patrick-uitrusting aan (foto: gettyimages)
De Macron-shirts voor het EK van deze zomer

Accessoires

Hun accessoires verschillen niet zo veel als die van de amateurrefs. Alleen krijgen de profs, althans degene die internationaal ook actief zijn, jaarlijks gadgets van FIFA en UEFA. Van FIFA krijgen ze jaarlijks badges, pins, kaarten, tossmunten en dergelijke. Van UEFA krijgen ze op seminaries vaak gadgets mee naar huis: kaarten en fluitjes, notitieblokken, pennen, noem maar op. Voor de rest hebben ze ook een tossmunt, een notitieboekje, een potlood, en natuurlijk een fluitje: dat verschilt qua type ook wel van ref tot ref: dat kon je zien in mijn post over fluitjes een tijdje geleden.

Enkele FIFA- en UEFA accessoires

Ook de vanishing spray is een vast onderdeel van de scheidsuitrusting: dit is een spray die ze gebruiken om de muur bij een vrije trap op afstand te houden, en die na ongeveer een minuut verdwijnt. Ook de vierde ref heeft een extra exemplaar mee, mocht dat van de hoofdref leegraken.

Hoe zo’n spray concreet werkt, zie je in dit filmpje:

Technologische accessoires

Het is niet altijd zichtbaar, maar eliterefs hebben ook best wat technologische hulpmiddelen mee. Om te beginnen hanteren de lijnrechters biepvlaggen met een zender. Als ze de aandacht van de hoofdref willen vragen, drukken ze op een knopje. De ontvanger, in de vorm van een bakje dat de hoofdref aan zijn arm draagt, gaat vervolgens trillen. En dan weet de ref: hier is iets aan de hand.

Het refteam heeft ook een communicatiesysteem. In de Belgische Jupiler Pro League meestal eentje van VOKKERO. Via headsets kunnen ze over een open lijn met elkaar communiceren tijdens de wedstrijd. Die elektronische hulpmiddelen stoppen ze weg in een speciaal ondershirt – er is plaats voor de ontvangers voor de biepvlaggen en het zender-ontvangertje van het communicatiesysteem, maar ook voor het zendertje van Statsports. Met dat laatste worden al hun statistieken via RefAssist geregistreerd en geanalyseerd.

Hoe zo’n headset werkt, zie je in dit filmpje:

En last but not least: het horloge. Onze Belgische eliterefs gebruiken een Polar, omdat deze heel goed hun hartslag, snelheid en dergelijke registreren via het platform RefAssist. Ook ik gebruik een Polar van het type m430, die erg goed is voor het registreren van trainingen en fitnesstesten.

Conclusie: eliterefs nemen heel wat onmisbare gadgets mee naar hun wedstrijd. En al ben ik zelf nog geen prof, ik vind het erg leuk om met professionele accessoires te werken. Wat nemen jullie zoal mee naar jullie matchen? Laat het zeker weten in de commentaren!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s