Snel de voetbalregels opfrissen: dat doe je met de praktische tips van IFAB

De International Football Association Board of IFAB houdt zich niet alleen bezig met de regels van het voetbal, op hun Facebook geven ze ons scheidsrechters ook wekelijks advies over hoe je diezelfde regels concreet moet hanteren. Bijvoorbeeld: hoe je een speler verbaal moet waarschuwen, of hoe je een groep spelers kalmeert bij een opstootje. Speciaal voor deze post heb ik er een paar uitgepikt die ik graag kort bespreek.

Fase 1: Wat te doen bij een bloedende speler?

Elke ref maakt het wel eens mee: een speler die – al dan niet ongewild – een slag krijgt en begint te bloeden. Hoe moet je dan optreden? Het antwoord is erg simpel: ervoor zorgen dat de speler zo snel mogelijk het terrein verlaat en een blessurebehandeling krijgt. Hij mag pas terug het veld op wanneer hij niet meer bloedt. En dan moet hij wel nog wachten op jouw signaal voordat hij het veld terug op mag. Doet hij dat niet, dan moet je hem bestraffen met een gele kaart voor het betreden van het veld zonder toestemming.

Fase 2: Hoe treedt de ref op bij verbale agressie van spelers?

Wat doe je precies als spelers protesteren? Of erger: als ze zich agressief opstellen tegenover één van de refs? Dan zijn er twee mogelijkheden: protesteert een speler met een wegwerpgebaar of cynisch applaus, of roept hij iets onaangenaams, dan toon je meteen een gele kaart. Vertoont de spelers echt agressief gedrag – slaat hij de ref of probeert hij die te slaan, of loopt hij tegen hem aanlopen, dan is het verdict: uitsluiting.

Fase 3: Mag de ref een snel genomen vrije trap toelaten als hij een gele/rode kaart moet geven? En wanneer moet hij die kaart dan trekken?

Zeldzaam, maar toch een hele interessante: mag de ref een snel genomen vrije trap toelaten als hij een kaart moet trekken?

Het is eigenlijk vrij simpel: het mag enkel als

– de tegenpartij een vrije trap kan nemen waaruit een open scoringskans kan volgen,

– de handeling van de ref nog niet is gestart, met andere woorden: als de ref zijn kaart nog niet vastgenomen heeft,

– de bal ineens op de juiste plaats ligt,

– er geen blessurebehandeling moet volgen,

– de tegenpartij voldoende afstand houdt.

Als dat allemaal goed zit, mag de vrije trap inderdaad snel genomen worden. De ref moet de kaart dan trekken bij de eerstvolgende spelstilstand.

Dit waren nu maar drie praktische gevallen die IFAB postte. Het is zeker de moeite om hun Facebookpagina af en toe te checken, want je kan er regels snel en efficiënt opfrissen.


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s