Scheids achter de schermen: de beste docu’s over arbitrage

Dit keer geen fitnesstips of review maar iets helemaal anders. Er zijn heel wat documentaires gemaakt over arbitrage, en in deze post zet ik mijn favorieten even op een rijtje.

‘Man in the Middle’ (UEFA)

Dé aanrader voor wie eens wil kijken hoe het er bij de elitescheidsrechters aan toegaat: ‘Man in the Middle’, een vierdelige docu over refs uit de Champions League uit november 2020.

Je kunt hier om te beginnen meeluisteren in de oortjes van bekende refs als Björn Kuipers, Daniele Orsato of Damir Skomina. En dat is best spannend, want nu weet je eindelijk wat ze precies zeggen – als kijker heb je daar maar het raden naar.

Ook de FIFA-instructeurs, die de scheidsrechters zowel fysiek als mentaal trainen, komen uitgebreid aan het woord. Zoals onze landgenoot Werner Helsen, die ervoor zorgt dat de eliteteams fysiek in topconditie zijn. Heel cool om te zien hoe het er op het allerhoogste niveau aan toe gaat, ik heb er veel van opgestoken.

Björn Kuipers tijdens Barcelona – Liverpool in 2019

trailer man in the middle UEFA

UEFA man in the middle episodes

‘#weetikveel’ (VRT)

Om te weten hoe het er op een Belgisch veld aan toegaat, kun je kijken naar de derde aflevering van ‘#weetikveel’ met Kobe Ilsen. Hij volgde daarin FIFA-scheidsrechter Erik Lambrechts en zijn team tijdens de wedstrijd Kv Oostende – R. Antwerp Fc.

Je kon ook hier natuurlijk meeluisteren met de headsets van de refs, en dat is altijd interessant, maar Ilsen deed ook een training mee met Lambrechts en zijn physical coach Bart Gilis. Verder zit er ook een interview in met Stephanie Forde. Zij is operationeel directeur van de Belgische arbitrage en daarmee verantwoordelijk voor alles wat met onze eliterefs te maken heeft.

Leuk om eens te zien hoe het er bij onze eigen elitescheidsrechters aan toe gaat.

Herbekijk hier de aflevering:

#weet ik veel scheidsrechters

‘The referees’ (Jean Libon en Yves Hinant)

Of ook: het EK 2008 door de ogen van de scheidsrechters en hun entourage – een echte primeur, want nooit was de arbitrage op het hoogste niveau van zo dichtbij gevolgd. Het was de eerste documentaire over scheidsrechters die ik zelf zag, zelfs nog voor ik mijn eerste wedstrijd gefloten had. Maar ik wist toen al: dat is iets voor mij.

We krijgen refs als Howard Webb, Massimo Bussaca en Roberto Rosetti (toen nog arbiter, tegenwoordig de baas van alle eliterefs bij de FIFA) te zien, en dat voor, tijdens en na de wedstrijden. Het knappe is dat je niet alleen de mooie momenten te zien krijgt: de vreugde van elke nieuwe aanmelding, of de adrenaline en opwinding tijdens de matchen. Maar je ziet ook de keiharde concurrentie tussen de refs onderling, en de druk van de scheidsrechterorganisatie – wie niet perfect presteert, moet thuis in de zetel kijken naar hoe een collega de finale fluit.

Één woord: machtig!

The referees docu 2008

‘Achter de schermen met Björn Kuipers’ (NOS)

Mooie minidocu waarin NOS Sport topscheids Björn Kuipers interviewt over zijn carrière en hem volgt tijdens de KNVB-bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht. Het is geweldig om te zien hoe goed Björn met zijn team omgaat, maar ook hoe hij met de spelers op het veld communiceert.

De docu is te zien op YouTube:

Kuipers docu 2016

Zo: dat zijn mijn topfavorieten. Alvast veel kijkplezier! Had je zelf nog een goeie tip? Dan mag je die altijd even doorsturen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s